Je rijbewijs behalen is een kostbaar zaak. Het kan al gauw oplopen tot wel duizenden euro’s.  Niet voor iedereen een haalbaar kostenplaatje. Rijschool Concurrent geeft je daarom een aantal tips waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van de juiste rijschool én dit ook zo goedkoop mogelijk!

Rijscholen vergelijken

Als je op internet kijkt kom je vele rijscholen tegen. Je ziet verschil in lesprijzen en verschillende specialiteiten die de rijscholen aanbieden. Schrijf eerst voor jezelf op welke punten jij belangrijk vind die jouw rijschool moet hebben. Je kan hierbij denken aan:

  • Goedkope lesprijzen
  • Vrouwelijke instructeur
  • Rijles ook in avonduren en weekend

Rijschool kiezen

Bij de zoektocht naar jouw rijschool is het verstandig om je niet alleen blind te staren op de lesprijzen van de rijschool, maar ook te kijken naar de kwaliteit van de rijschool. Als een rijschool instructeurs heeft die minder goed rijles geven, dan kan het zijn dat de aantal rijlessen dat je nodig zult hebben meer zullen zijn dan noodzakelijk. Hierdoor kom je dan alsnog duur uit voor de gehele rijopleiding. Je kunt de kwaliteit van de rijschool het beste meten uit ervaringen die andere kandidaten hebben gehad bij desbetreffende rijschool. Lees de reviews en ervaringen van andere kandidaten. Ook mensen in je omgeving die hun rijbewijs hebben behaald, of bezig zijn met het volgen van autorijlessen kan je natuurlijk om ervaringen vragen.

 

Vrijblijvende proeflessen

Als je tijdens je zoektocht een aantal rijscholen bent tegen gekomen die je aanspreekt, dan is het raadzaam om een proefles aan te vragen. Een proefles is vrijblijvend, het verplicht je niet om verder te gaan met de rijschool. Een proefles geeft je een goed beeld van de instructeur bij wie je komt te lessen ( Bij de meeste rijscholen krijg je de proefles al direct bij je vaste instructeur) Je kan dan zien of er een klik is met de instructeur. Ook kan je de instructeur vragen hoe de verdere verloop zal zijn. Je kan na de proeflessen kiezen voor de rijschool die je het beste jouw past.

 

Theorie

Voor een rijopleiding is het van belang dat je de verkeersregels kent. Wij adviseren dan ook om je theorie te gaan leren op het moment dat je met je opleiding begint. Zo leer je de theoretische stof direct in praktijk te brengen. Als je kiest voor een spoedopleiding of als je de leerstof moeilijk vindt, dan is het raadzaam om je theorie-examen te behalen voordat je met rijlessen begint. Je wilt namelijk voorkomen dat je praktijk veel sneller loopt dan het behalen van je theorie; dit kan namelijk er toe leiden dat je meer rijlessen nodig hebt. Als extra tip, als je het theorie-examen al hebt behaald, maar je bent nog niet zo ver om het praktijkexamen te doen, dan is het verstandig om met regelmaat de lesstof weer te doorlopen. Zo zorg je dat je de theorie niet vergeet.

 

Aantal rijlessen te baas

De aantal rijlessen heeft ook invloed op jouw eigen instelling. Als je goed geconcentreerd bent, en luistert naar de instructies van je rij-instructeur en deze instructies ook goed uitvoert, dan zal je meer uit je rijles halen. Ook passief leer je veel. Als je op de acherbank zit en een ander kandidaat observeert tijdens zijn/ haar autorijles. Een aantal tips:

  • Zorg dat je uitgerust bent als je rijles gaat volgen. Op deze manier kan je je beter focussen.
  • Houdt je ook bezig met het verkeer als je niet in de lesauto zit. Bijv. als je meerijdt met iemand, of als je op de fiets zit of op straat loopt. Bekijk verschillende verkeerssituaties.
  • Blijf je theorie bestuderen. Veel mensen die vergeten hun theoretische stof zodra ze hun certificaat hebben behaald en dat is niet de bedoeling.

Planning Rijlessen

Het liefst rij je minimaal 1 keer per week ( een blokuur). Als je de rijlessen over een langere tijd uitsmeert, dan vergeet je meestal ( een deel) van de behandelde lesstof van vorige rijles. Hierdoor ben je weer veel tijd kwijt om de laatste lesstof te herhalen.

Praktijkexamen

Een rijopleiding is een dure opleiding. Het kan al snel oplopen in de duizenden euro’s.  Tijdens je rijopleiding wil je dan ook zo snel mogelijk je praktijkexamen doen, zodat je minder rijlessen hoeft te betalen. Helaas kom je hierdoor duurder uit. Als je rijvaardigheid nog niet voldoende op CBR niveau is, dan zal de kans dat je zult zakken voor het examen heel groot zijn. Je moet dan weer opnieuw praktijkexamen aanvragen en daarnaast weer autorijlessen volgen. Je bent dus meer geld kwijt! Luister daarom altijd goed naar het advies dat je instructeur geeft. En doe ook pas het praktijkexamen wanneer de rij-instructeur aangeeft dat je er klaar voor bent. Zij zijn immers de ervaren coaches en weten wat de examinator van je verwacht tijdens het examen.

 

Potje voor je rijbewijs

Als je begint met een rijopleiding is het verstandig dat je een mooi bedrag hiervoor hebt gereserveerd. Het zou zonde zijn als je begint met rijlessen, en je tussentijds zou moeten stoppen doordat je het financieel niet kunt dragen. Dit is zonde van het geld dat je er al in hebt gestoken, maar ook voor je rijervaring die op deze manier verloren gaat.

 

Wat doet De Rijscholen Concurrent voor jou!

Bij De Rijscholen Concurrent staat de klant centraal. En dat betekend dat wij kwaliteit bieden tegen lage prijzen! Ervaar zelf waarom tienduizenden kandidaten in de afgelopen 15 jaar hebben gekozen voor Rijschool Concurrent.