Het praktijkexamen CBR mag je doen vanaf je 17e jaar.

 • Rijbewijs op je 17e behaald, dan moet je een begeleiderspas CBR aanvragen.
 • Machtig De Rijscholen Concurrent voor het aanvragen van je praktijkexamen
 • Na ontvangst van je betaling en machtiging zullen wij het praktijkexamen CBR in overleg met je instructeur inboeken. Heb je dagen of tijden waarop je verhinderd bent voor het examen, meld dit dan bij je rijinstructeur of bij de klantenservice.

Hoe verloopt het praktijkexamen CBR

Het praktijkexamen CBR duurt in totaliteit ca. 55 minuten. Een kwartier hiervan is gereserveerd voor de introductie met de examinator en voor de toelichting op de uitslag na het examen. Het examen zelf is opgebouwd uit een ogen test, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet oplezen op een afstand van 25 meter. Vervolgens zal de examinator je vragen om een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto. Dan begint de rit. De examinator zal je beoordelen op 7 examenonderdelen zoals, in-, en uitvoegen, gedrag op kruispunten, bijzondere manoeuvres enz. De 7 examenonderdelen worden weer gekoppeld met 13 onderwerpen zoals kijkgedrag, snelheid, plaats op de weg, milieu enz. Tevens zal je een deel van de examenrit zonder aanwijzing van de examinator rijden, de zogenoemde zelfstandig rijden. Na de rit zal op het CBR de uitslag bekend worden gemaakt en een toelichting worden gegeven. Vervolgens zal de examinator het ingevulde zelfreflectieformulier met je doornemen.

Geslaagd of gezakt:

Als je bent geslaagd, dan zal het CBR de Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid elektronisch verzenden naar het Centraal Rijbewijzen- en Bromfietscertificatenregister (CRB). Op vertoon van je geldige legitimatiebewijs en in ruil van één pasfoto en het vereiste tarief kan je bij jouw deelgemeente/stadhuis, de dag na het examen, het rijbewijs aanvragen. Je kunt het rijbewijs 5 werkdagen na aanvraag ophalen of bij spoed-aanvragen de volgende dag. Ben je gezakt, dan licht de examinator toe welke examenonderdelen onvoldoende waren. Je rij-instructeur zal in de vervolglessen deze onderdelen extra in behandeling nemen. Lees meer over slagingspercentage rijscholen.

Hoeveel rijlessen heb jij nodig?

Hoeveel rijlessen heb jij nodig?

Vraag vandaag nog een vrijblijvend proefles aan voor maar € 30,-/ 100 min.

Neem ook eens een kijkje op!


Ervaringen rijschool

Wat onze klanten vertellen


 • Ik zou deze rijschool en instructeur aan iedereen aanraden! Tijdens de lessen krijg je goede uitleg en handige tips. Voor een hele mooie prijs kom je snel aan je rijbewijs.

  Review1
  Andrea, Rotterdam
 • Heb snel en fijn mijn rijbewijs gehaald. Ik was in 3 maanden klaar. De 100 minuten lestijd was erg fijn. want je leer hierdoor erg veel.

  Review1
  Anoniem