Praktijkexamen CBR

Dan is het moment suprême eindelijk daar. Het moment waar je keihard voor hebt gewerkt tijdens de autorijlessen: Je autorijbewijs halen tijdens het praktijkexamen CBR.

Het praktijkexamen CBR is het regulier examen voor het behalen van je rijbewijs. Je mag het praktijkexamen CBR behalen vanaf je 17e jaar. Om het praktijkexamen CBR te mogen doen moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Je theorie heeft een geldigheidsduur van anderhalf jaar.

Alles over proefles auto
praktijkexamen cbr

Het verloop van een praktijkexamen CBR

Het praktijkexamen CBR duurt in totaliteit ca. 55 minuten. Een kwartier hiervan is gereserveerd voor de introductie met de examinator en voor de toelichting op de uitslag na het examen. Het examen zelf is opgebouwd uit een ogen test, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet oplezen op een afstand van 25 meter. Vervolgens zal de examinator je vragen om een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto. Dan begint de rit. De examinator zal je beoordelen op 7 examenonderdelen zoals, in- en uitvoegen, gedrag op kruispunten, bijzondere manoeuvres enz.

De 7 examenonderdelen worden weer gekoppeld met 13 onderwerpen zoals kijkgedrag, snelheid, plaats op de weg, milieu enz. Tevens zul je een deel van de examenrit zonder aanwijzing van de examinator rijden, de zogenoemde zelfstandig rijden. Na de rit zal op het CBR de uitslag bekend worden gemaakt en een toelichting worden gegeven. Vervolgens zal de examinator het ingevulde zelfreflectieformulier met je doornemen.

Geslaagd autorijbewijs

Als je bent geslaagd voor het praktijkexamen CBR, dan zal het CBR de Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid elektronisch verzenden naar het Centraal Rijbewijzen- en Bromfietscertificatenregister (CRB). Op vertoon van je geldige legitimatiebewijs en in ruil van één pasfoto en het vereiste tarief kan je bij jouw deelgemeente of stadhuis, 1 tot 2 dagen na het praktijkexamen, het autorijbewijs aanvragen.

Ben je geslaagd op je 17e, dan moet je tevens in het bezit zijn van een geldig begeleiderspas. Je kunt het rijbewijs 5 werkdagen na aanvraag ophalen of bij spoedaanvragen de volgende dag.

rijschool rotterdam
pijl formulier

Meld je aan voor een proefles.

Eén van onze rijinstructeurs neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefles in te boeken.