Rijschool Concurrent krijgt vaak de vraag: “Zwanger en rijles mag dat”? Informatie over het volgen van autorijlessen wanneer je zwanger bent staat niet veel beschreven als je zoekt op google. Daarom speciaal wat meer informatie voor de aankomende moeders.

Zwanger zijn is voor vele vrouwen een ervaring om nooit te vergeten. Je kind voelen groeien in je buik, het dragen van je kind. En uiteindelijk bevallen van je kind. Er komen een hoop zaken op je af dat je goed geregeld wilt hebben voordat je kind geboren wordt. Een rijbewijs behalen kan één van de punten zijn dat op je te-doen-lijst staat.  Het rijbewijs geeft je natuurlijk vele gemakken en vrijheid als je kindje er straks is.

Rijles tijdens zwangerschap

Zwanger en rijles dat mag! Je mag dit zelfs doen tot één dag voor de uitgerekende datum. Maar, alleen als het kan!  Een zwangerschap brengt namelijk lichamelijke en fysieke ongemakken met zich mee; misselijkheid, hormonen die opspelen,  een groeiend buik, rugklachten, vochtophopingen etc. In hoeverre een zwangere vrouw last heeft van deze bijbehorende ( gelukkig tijdelijke) bijwerkingen is per vrouw verschillend. En dus ook per vrouw verschillend, of het verstandig en verantwoord is om rijlessen te volgen tijdens de zwangerschap.

Veiligheid

Tijdens je rijopleiding draait alles om veiligheid. En nu je zwanger bent, niet alleen jouw veiligheid, maar ook dat van jouw ongeboren baby. Sinds 2006 is het voor een ieder verplicht om de veiligheidsgordel te dragen als een driepuntsgordel. De driepuntsgordel zit vast onder je buik en zo langs je heupen en het ander deel van de gordel loopt over je schouder. Je mag tijdens je zwangerschap de gordel nooit over je buik heen laten lopen, maar altijd onder je buik! ( Dit ter voorkoming op enige letsel aan het kind). Veiligheid zit natuurlijk ook in je rijvaardigheid. Als je door de zwangerschap bijvoorbeeld handelingen niet goed kunt uitvoeren of niet goed bij het stuur kan, dan is dat ook een reden om je rijopleiding te moeten uitstellen.

Autorijlessen

Als het even kan, dan is het verstandig om op safe te spelen. Plan je autorijlessen vooruit. Probeer je rijopleiding zo snel mogelijk af te ronden. Je kan bijvoorbeeld een (semi) spoedopleiding volgen. Je weet maar nooit welke bijwerkingen deze zwangerschap je gaat brengen of hoe groot je buikomvang wordt in een latere fase van je zwangerschap. Daarnaast, mocht je tussentijds moeten stoppen met de rijopleiding, dan zit er 3-8 weken tussen voordat je weer kunt starten na je bevalling. En dat is zonde! De geleerde lesonderdelen zijn dan vaak (deels) vergeten.  En het opfrissen hiervan kost tijd en dus ook geld.