Per eind November 2017 zal een verandering plaatsvinden in de wetgeving voor het behalen van het motorrijbewijs A onbeperkt. Dat heeft het CBR begin van deze week kenbaar gemaakt. Sinds Juli 2017 is er een nieuwe wet aangenomen vanuit de 3e Europese rijbewijsrichtlijnen. Onduidelijk blijft waarom de ministerie van Infrastructuur en Milieu deze regelgeving pas in September heeft bekendgemaakt aan het CBR. Het staat vast dat rijscholen en het CBR verrast zijn met dit niuws.

Wat veranderd er!

Kandidaten mogen vanaf 21 jaar hun motorrijbewijs A onbeperkt code 80 behalen. Dit kan vanaf eind November 2017. Voor zover er nu bekend is, dien je eerst in het bezit te zijn van een geldig theoriecertificaat categorie A. Vervolgens moet je het praktijkexamen Voertuigbeheersing (AVB) behalen en daarna het praktijkexamen Verkeersdeelname ( AVD). Na het behalen van je rijbewijs wordt het zogenoemde code 80 op je rijbewijs genoteerd. Het is voor nu niet duidelijk hoe dit in praktijk eruit komt te zien. Een code 80 betekend namelijk: Alleen voor houders van een rijbewijs voor driewielige motorrijwielen van de categorie A die jonger zijn dan 24 jaren. En examens op een driewielige motorvoertuig wordt tot heden nog niet afgenomen door het CBR. Hoe de exacte invulling hierop zal zijn is voor alsnog niet bekend. Althans niet rechtstreeks vanuit het CBR! Vermoedelijk mag je na het behalen van je motorrijbewijs A code 80 alleen rijden op een lichte motor A1/ middelzwaar motor A2/ driewielig motorvoertuig. Na 2 jaar kan je het rijbewijs omwisselen bij de gemeente voor een A onbeperkt rijbewijs. Je hoeft dus niet opnieuw praktijkexamen te doen!

 

A2 rijbewijsbezitters

Ben jij een A2 rijbewijsbezitter? Dan val je onder het oude traject. Je moet nog een keer praktijkexamen doen voor het behalen van het A onbeperkt rijbewijs. Vele A2 rijbewijsbezitters zijn het niet eens met dit besluit, en voelen zich gedupeerd. Het blijft in deze stadium nog onzeker of het CBR deze categorie kandidaten zal tegemoetkomen.

Het CBR is nu druk in de weer om de regelgeving in praktijk te brengen en hun ICT erop aan te passen. Wij houden jullie natuurlijk op de hoogte. Zodra het CBR meer weet over de exacte invulling over motorrijbewijs A code 80 maar ook over de eventuele verdere invulling/wijziging m.b.t. het A1 rijbewijs en het A2 rijbewijs, zullen wij dit direct kenbaar maken.