Wij Nederlanders worden de gehele jaar verrast door een regenbui. Als motorrijder kan je hiermee weleens ongewild verrast worden tijdens het motorrijden. Rijschool Concurrent geeft je een aantal tips om ook tijdens de regen veilig motor te rijden.

 

1. Glad wegdek

Rekening houden met de wegdek waarop je rijdt is zeer belangrijk.  Zo is asfalt minder glad dan kinderkopjes en klinkers . Maar ook in het wegdek zelf kunnen gladde stukken zitten zoals bijvoorbeeld putten en wegmarkeringen.

2. Controle houden over de motor

Het kan gebeuren dat je wegglijdt op een nat wegdek. Het is belangrijk om in zulke situaties de controle te houden over de motor. De band hervindt namelijk heel vaak zijn grip. Als je in een reflex hard remt dan is de kans groot dat je juist hierdoor valt.

3. Rustig met je gas

Als het regent dan zijn je banden, zeker aan het begin van de rit, kouder. Ook het asfalt is kouder. Geef daarom rustiger gas, geef je banden de tijd om goed op te warmen.

Ook bij plaatsen met verkeerslichten zoals kruispunten is het verstandig om rustig gas te geven, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld rotondes. Motorvoertuigen laten op deze plaatsen vloeistoffen achter op het asfalt, meer dan op andere wegdelen. De in het asfalt weggetrokken vloeistoffen, zoals bijvoorbeeld olie, komen tijdens regenbuien omhoog. Wanneer er schuim op de weg ligt is de kans groot dat daar vloeistoffen liggen. Het wegdek is op die plaatsen gladder.

4. Goede zicht op het verkeer

Het is erg belangrijk dat je een goede zicht hebt als je op de motor rijdt. Om te voorkomen dat je motorhelm tijdens het rijden beslaat en je zicht ernstig belemmerd wordt kun je een Pinlock voor je vizier of een soortgelijk product aanschaffen. Een alternatieve oplossing is het openzetten van je vizier, op een kiertje natuurlijk. Dit is niet ideaal maar het is beter dan geen zicht hebben.

5. Goede motorbanden

Het is belangrijk dat je, ook tijdens regen, op je banden kunt vertrouwen. Een motorrijder gebruikt normaal zo’n 60% van de maximale grip van de motorband. Bij regen heb je nog 70% grip ten opzichte van droge weersomstandigheden.  Het is dus zeker niet nodig om rechtop door de bochten te gaan als je goede banden hebt.  Uiteraard ligt dit aan de kwaliteit van je banden.

6. Aquaplaning

Als je met de motor door een plas rijdt dan kan je motor wel eens wegglijden en je toerenteller op tilt slaan. Dit noemen we aquaplaning. Er ontstaat een laagje water tussen de band en het wegdek, waarbij de band het water niet snel kan afvoeren. Je verliest het contact met het wegdek en je motor slipt over het water. Aquaplaning is te voorkomen door voldoende profiel op je motorbanden te hebben.

7. Motorrijles met regen

Bij Rijschool Concurrent mag je ook motorrijles volgen op een regenachtige dag. Onze motoren zijn voorzien van motorbanden die minimaal 2 millimeter profiel hebben. ( wettelijk verplicht is minimaal 1 millimeter profiel). Tevens rijden de kandidaten van Rijschool Concurrent altijd met een veiligheidsvest zodat ze goed zichtbaar zijn voor overige weggebruikers. Is de wegdek te glad door natte bladeren of sneeuw/ ijzel, dan zullen de motorrijles altijd worden geannuleerd. Veiligheid gaat natuurlijk altijd voorop! Tevens worden praktijkexamens op regenachtige herfst- of winterdagen vaak geannuleerd. Het praktijkexamen wordt dan aanvangen op een ander dag/ tijd wanneer het weer wat gunstiger is.