Je rijbewijs halen. De Rijscholen Concurrent vertelt met wie je allemaal te maken krijgt.

Bij het behalen van je rijbewijs kom je in aanraking met verschillende organisaties.
1. Rijschool –  Voor het nemen van de autorijlessen
2. CBR –  Voor je theorie- en praktijkexamens en tussentijdsetoetsen.
3. RDW – Afgifte van je rijbewijs.

rijbewijs halen

Kiezen rijschool

Je rijbewijs halen is een grote stap naar onafhankelijkheid. Niet meer in weer en wind wachten op het openbare vervoer of afhankelijk zijn van anderen. De eerste stap om je rijbewijs te halen, is het kiezen van de juiste rijschool. De Rijscholen Concurrent wordt door vele kandidaten erkend als een goed en betaalbaar autorijschool. In de afgelopen 17 jaar hebben wij duizenden kandidaten mogen opleiden tot veilige bestuurders. Lees op onze site hoe hun ervaringen zijn geweest.

CBR

Je rijbewijs halen betekend slagen voor je praktijkexamen. Het praktijkexamen wordt afgenomen door het CBR.  Het CBR kom je op verschillende momenten in je rijopleiding tegen.  Je zal daar vaker langsrijden tijdens je autorijlessen. Op deze manier leer je de examenroutes kennen die de examinator zal gaan afleggen tijdens je praktijkexamen. Op het moment dat je het theorie-examen gaat doen zal je bij het CBR aanwezig zijn. Ook als je ervoor kiest om een tussentijdsetoets te doen zal je een examenrit met een examinator van het CBR afleggen. Om je rijbewijs te halen dien je deze diensten van het CBR aan te vragen via de rijschool bij wie je rijdt. Je dient de rijschool te machtigen met je DigiD. Op deze manier weet het CBR bij welke rijschool jij rijdt. Als je bent geslaagd voor je rijbewijs, dan stuurt het CBR jouw uitslag digitaal door naar het RDW.

RDW

Geslaagd voor je examen! Nu kan je je rijbewijs halen bij de (deel)gemeente. De RDW krijgt via het CBR digitaal bericht wanneer jij je rijbewijs behaald. Deze gegevens worden weer doorgegeven aan jouw (deel)gemeente. Na 1-2 werkdagen kan je bij jouw gemeente het rijbewijs aanvragen.

Geldigheid rijbewijzen

Zodra je het rijbewijs hebt behaald, is je rijbewijs max. 10 jaar geldig. Voor kandidaten die 75 jaar of ouder zijn of op grond van medische redenen kan het rijbewijs een geldigheid hebben van 5 jaar. Zodra je rijbewijs verlengt moet worden ontvang je bericht via de RDW.