Rijlessen

Haal meer uit je rijlessen! Rijschool Concurrent geeft je tips waar je zelf op kunt letten bij het behalen van je rijbewijs.

Eerste rijles een proefles
Je eerste rijles start vaak met een proefles. Een proefles duurt bij de meeste rijscholen 100 minuten. Ook kom je ze tegen met een ander tijdsduur. De proefles heeft als doel, om kennis te maken met je instructeur. En voor een advies van het aantal rijlessen dat je nodig hebt om je rijbewijs te kunnen behalen. Al hoewel je instructeur tijdens een proefles kan zien hoe snel je lesonderdelen aanleert, is de tijdsduur veelte kort om een goede schatting te doen. Vooral bij beginnende kandidaten zonder rijervaring zal het moeilijk zijn om een goede schatting van de autorijlessen te doen. De instructeur geeft je aan het eind van de proefles wel een advies van het aantal rijlessen dat je nodig hebt.

Hierbij geeft hij dus een advies van het minimale aantal rijlessen dat je nodig hebt gebaseerd op je rijgedrag op dat moment. In de verdere verloop van je rijopleiding kan je rijgedrag per rijles verschillen. De ene keer zal het rijden veel beter verlopen dan de andere keer. Dit kan komen door verschillende redenen. Heel vaak kun je er wel voor zorgen dat de groei stabiel blijft. Een stabiele groei in je rijopleiding kan er voor zorgen dat je niet meer rijlessen nodig hebt dan noodzakelijk. En dat bespaart jouw geld! We geven je tips waar je zelf op kunt letten.

Ja, ik wil een proefles
Rijlessen

Emoties tijdens rijlessen

Je emoties hebben invloed op de voortgang van je rijlessen. Heb je bijvoorbeeld een drukke dag gehad of heb je te veel aan je hoofd, dan zal je rijprestaties veel minder goed zijn. Je rijdt beter als je alleen gefocust bent op het rijden en je dagelijkse zorgen en lasten buiten de auto laat. Makkelijker gezegd dan gedaan; dat is waar! Maar probeer je hoofd op “nul” te zetten als je de rijles aanvangt.

Band met rijinstructeur
Meestal hebben kandidaten een goede band met hun rijinstructeur. Heb je onverhoopt geen “klik” met je rijinstructeur, dan zal je met tegenzin je rijlessen volgen. Als je met tegenzin rijdt, dan zal je jezelf blokkeren om iets aan te leren van diegene. Het is dan raadzaam om je rijopleiding voort te zetten bij een ander rijinstructeur, waarbij je wel een “klik” hebt. Als je autorijles volgt bij een grote rijschool, zoals De Rijscholen Concurrent, dan kun je dit heel simpel regelen; met één belletje naar het kantoor en je wordt zonder problemen overgeplaatst naar een ander instructeur. Na een kort telefoongesprekje weet het kantoorpersoneel meestal snel welk instructeur beter bij je past.

Theorie invloed op rijlessen

Als je een rijopleiding start, dan is het raadzaam om alvast in het bezit te zijn van je theoriecertificaat. Dit geeft meer rust in je rijopleiding. En kan je volledig gefocust zijn op je autorijlessen. En beter voorbereiden op het praktijkexamen. Uiteraard is het ook mogelijk om te starten met je rijlessen zonder theoriecertificaat op zak. Het is in dit geval wel aan te raden om theorie behalen in de beginfase van je opleiding te doen. Waarom?

  • Geen belemmering in de groei van je rijvaardigheid. Je wilt voorkomen dat je straks al zo goed kan rijden -bijna examen klaar- en nog geen theorie op zak hebt. Nadelen hiervan zijn dat het praktijkexamen meestal pas aangevraagd wordt wanneer je het theoriecertificaat al op zak hebt. En na het behalen van je theorie nog eens 6-8 weken moet wachten op je praktijkexamen. Dit is onnodig extra tijd. Ondertussen moet je verder lessen, want anders gaat dat weer ten koste van je rijvaardigheid.
  • Je begrijpt de theorie als je het moet toepassen in het verkeer. Als je de theorie leerstof al beheerst zal je eerder zelfstandig kunnen rijden. En zal je de verkeersveiligheid in het praktijk kunnen toepassen. En dit is natuurlijk iets wat je tijdens het praktijkexamen ook zelfstandig moet kunnen.
Rijlessen
pijl formulier

Meld je aan voor een proefles.

Eén van onze rijinstructeurs neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op om de proefles in te boeken.