Haal meer uit je rijlessen! Rijschool Concurrent geeft je tips waar je zelf op kunt letten bij het behalen van je rijbewijs.

Eerste rijles een proefles

Je eerste rijles start vaak met een proefles. Een proefles duurt bij de meeste rijscholen 100 minuten. Ook kom je ze tegen met een ander tijdsduur. De proefles heeft als doel, om kennis te maken met je instructeur. En voor een advies van de aantal rijlessen dat je nodig hebt om je rijbewijs te kunnen behalen. Al hoewel je instructeur tijdens een proefles kan zien hoe snel je lesonderdelen aanleert, is de tijdsduur veelte kort om een goede schatting te doen. Vooral bij beginnende kandidaten zonder rijervaring zal het moeilijk zijn om een goede schatting van de autorijlessen te doen.

 

Het advies van de instructeur

De instructeur geeft je aan het eind van de proefles een advies van de aantal rijlessen dat je nodig hebt. Hierbij geeft hij dus een advies van het minimale aantal rijlessen dat je nodig hebt gebaseerd op je rijgedrag op dat moment. In de verdere verloop van je rijopleiding kan je rijgedrag per rijles verschillen. De ene keer zal het rijden veel beter verlopen dan de andere keer. Dit kan komen door verschillende redenen. Heel vaak kan je er wel voor zorgen dat je groei stabiel blijft. Een stabiele groei in je rijopleiding kan er voor zorgen dat je niet meer rijlessen nodig hebt dan noodzakelijk. En dat bespaart jouw geld!

 

Emoties tijdens rijlessen

Je emoties hebben invloed op de voortgang van je rijlessen. Heb je bijvoorbeeld een drukke dag gehad of heb je te veel aan je hoofd, dan zal je rijprestaties veel minder goed zijn. Je rijdt beter als je alleen gefocust bent op het rijden en je dagelijkse zorgen en lasten buiten de auto laat. Makkelijker gezegd dan gedaan: Probeer je hoofd op “nul” te zetten als je de rijles aanvangt.

 

Band met rij-instructeur

Meestal hebben kandidaten een goede band met hun rij-instructeur. Heb je onverhoopt geen “klik” met je rij-instructeur, dan zal je met tegenzin je rijlessen volgen. Als je met tegenzin rijdt, dan zal je jezelf blokkeren om iets aan te leren van diegene. Het is dan raadzaam om je rijopleiding voort te zetten bij een ander rij-instructeur, waarbij je wel een “klik”hebt. Als je autorijles volgt bij een grote rijschool, zoals De Rijscholen Concurrent,  dan kan je dit heel simpel regelen; met één belletje naar het kantoor. Volg je rijles bij een eenmanszaak, dan is het voor je rijopleiding misschien een goed idee om bij een ander rijschool verder te gaan met je opleiding.

 

Theorie invloed op rijlessen

Als je een rijopleiding start, dan is het raadzaam om alvast in het bezit te zijn van je theoriecertificaat. Dit geeft meer rust in je rijopleiding. En kan je volledig gefocust zijn op je autorijlessen. En beter voorbereiden op het praktijkexamen. Uiteraard is het ook mogelijk om te starten met je rijlessen zonder theoriecertificaat op zak. Het is in dit geval wel aan te raden om je theorie in de beginfase van je opleiding te behalen. Waarom?
1. Geen belemmering in de groei van je rijvaardigheid. Je wilt voorkomen dat je straks al zo goed kan rijden, bijna examenklaar, en nog geen theorie op zak hebt. Nadelen hiervan zijn, dat je praktijkexamen meestal pas aangevraagd wordt wanneer je  het theoriecertificaat al op zak hebt. En na het behalen van je theorie  nog eens 6-8 weken moet wachten op je praktijkexamen. Dit is onnodig extra tijd. Ondertussen moet je verder lessen, want anders gaat dat weer ten koste van je rijgedrag.
2. Je begrijpt de theorie als je het moet toepassen in het verkeer. Als je de theorie leerstof al beheerst zal je eerder zelfstandig de theorie in het praktijk gaan toepassen. En dit is natuurlijk iets dat je tijdens het praktijkexamen ook zelfstandig moet kunnen.

Rijlessen

Lestijd

Ieder rijschool hanteert weer een ander lestijd. De meest voorkomende lestijd is 50 minuten, maar anderen geven weer rijles voor 45 minuten of 60 minuten per les. Het is handig om ieder keer 2 rijlessen achter elkaar te lessen, de zogenoemde blokuur. Op deze manier heeft je instructeur de tijd om je een bepaalde lesonderdeel goed uit te leggen, uit te laten voeren en te herhalen. Ook is er dan voldoende tijd om te rijden in de examenregio waar jouw examen zal gaan plaatsvinden. Het is namelijk van belang voor je opleiding dat je de wegen kent in de omgeving van het CBR.

 

Aantal rijlessen per week

Als je met een rijopleiding begint, probeer dan minimaal 1 – 2 keer per week een blokuur te lessen. Rij je minder vaak, dan vergeet je een deel van je vorige les: De instructeur zal meer tijd kwijt zijn om de vorige les met je te herhalen en jou weer op niveau te brengen. Waarschijnlijk zal je hierdoor meer rijlessen kwijt zijn dan noodzakelijk.

 

Rijopleiding in je eigen tempo

Iedereen leert op zijn eigen tempo. Probeer jouw rijopleiding daarom ook niet te vergelijken met die van een vriend(in). De één kan namelijk al veel verder zijn in de rijopleiding dan de ander terwijl ze allebei al 30 rijlessen achter de rug hebben. Als je gaat vergelijken, dan kan je hierdoor onzeker worden in jouw kunnen.

 

Reserveer voor je rijbewijs

Een rijopleiding kost een hoop. Zorg ervoor dat je een bedrag hebt gespaard voordat je begint met een rijopleiding. Het is zonde als je de opleiding moet stoppen door financiële redenen. Je opgebouwde rijervaring zal hierdoor de dupe worden en zal -in de gehele traject van je rijopleiding – meer rijlessen gaan kosten om telkens weer op niveau te komen.